Credo-ul asociației noastre
Credo-ul asociației noastre este ca, fiecare comunitate să se bazeze în principal pe propriile puteri, trebuie să-și rezolve grijile și totodată să-i sprijine pe cei nevoiași. Noi credem în comunitate și în schimbare de atitudine socială, care estimează valoarea umană, noi credem că investițiile în valori umane este cea mai eficace și plină de satisfacții în comportamentul uman, precum credem și în obligativitatea față de semenii noștrii.
În anul 2003, crearea organizației noastre a fost necesară pentru a atenua problemele sociale ale regiunii noastre, pentru a remedia deficiențele rețelelor de asistență socială, a resurselor intelectuale și materiale de atunci. Predecesorul renumit, baroana Szentkereszty Stephanie intelectual ideologic ne-a lăsat ca moștenire care ne-a și obligat să creăm o organizație în mod similar, o asociație non-guvernamentală, oferind asistență efectivă tuturor foștilor rezidenți ai instituțiilor create de aceasta, care azi funcționează ca Centrul de Coordonare.
Asociația Szentkereszty Stephanie vine în ajutorul persoanelor dezavantajate social, persoanelor cu deficiență de handicap, acelor persoane cărora li s-a schimbat abilitațile de lucru, victime ale violenței în familie, persoane în vârstă, persoane fără adăpost, persoane aflate în criză care are nevoie de o muncă decentă.
Toată munca cu care ne confruntăm trebuie să o realizăm conștiincios cu modestie și fidelitate ca binecuvântările Atotputernicului să fie cu noi.
Obiectivele noastre
- protejarea copiilor și tinerilor vulnerabili din județ
- prevenirea abuzului și protejarea victimelor violenței domestice
- promovarea activităților-sociale, promovarea cooperării sociale
- îmbunătățirea calității vieții persoanelor dezavantajate social, a persoanelor cu handicap, integrarea socio-profesională a acestora
- asistență pentru persoanele care se află în situații de criză sau post-criză
- activități în sprijinirea, organizarea și dezvoltarea de servicii sociale județene și locale
O trecere în revistă istorică
Baroana Szentkereszty Stephanie din Zagon
– „DOAMNA FUNDAȚIEI” –
dezvoltătoare comunității contemporane
Baronesa Szentkereszty Stephanie s-a născut la 5 februarie 1842 in Cluj Napoca. La vârsta de 11 ani este dusă în Budapesta, pentru a studia. Pe parcursul a cinci ani petrecuți în Budapesta a studiat limbi străine, pictura, care mai târziu le-a practicat la nivel artistic, iar apoi s-a întos la casa părintească din Zagon.
Având o personalitate manierată cu o cultură generală dezvoltată, la doar 29 de ani își începe munca în domeniul public – munca caritativă. La începutul anului 1870 pentru munca sa caritativă a fost denumită ”doamnă fondatoare”. Prin muncă și seriozitate reușește la data de 09.10.1872 să deschidă porțile ”orfelinatului” care încă și în zilele noastre funcționează, iar în anul 1874 a primit numele de Erzsébet. Scopul funcționării orfelinatului a fost ca: ”fetele orfane din comitatul secuiesc să aibă un lăcaș, unde să crească prin muncă”
În anul 1872 Baronesa Szentkereszty Stephanie a fondat Asociația ”Institutul de educare a orfanelor cu scopul de a se ocupa de educația tinerelor fără părinți și avere, ca ele să devină membre active și folositoare ale societății”.
Activitățile noastre
- Consiliere juridică, consiliere de sănătate mintală, consiliere medicală, consiliere în asistență socială și psihologică pentru copiii/persoane dezavantajate social, victime ale violenței în familie și a agresorilor lor
- Înființarea și funcționarea serviciilor sociale
- Integrare profesională a persoanelor cu deficiențe de handicap în cadrul unității protejate
- Furnizarea de resurse umane specializate și a formării profesionale
- Cooperarea cu instituțiile locale și județene, biserici, organizații non-guvernamentale străine și interne
Rezultatele obținute
- Contribuţia la crearea a două case familiale din orașul Baraolt și mun. Tg. Secuiesc
- EUROCAMP – Tabără internaţională de tineret
- Crearea centrului de ergo și artterapie
- Dezvoltarea cu instrumente a atelierului ergo – artterapie prin proiectul Asociației ”Kézenfogva”
- Curs de perfecționare timp de o săptămână în Graz (Austria) pentru specialiștii care lucrează cu persoane cu deficiență de handicap
- Crearea Centrului de primire în regim de urgență pentru victime ale violenței în familie
- Bunătatea secuilor din Tg. Secuiesc – consolidarea identităţii naţionale, a valorilor noastre, etc.
- Specialiști în vizită de studiu la Maassluis (Olanda)
- Proiect Friseur
- Să înfrumuseţam împrejurimile noastre în care trăim
- Crearea Unității Protejate Búzamag
- Dărâmarea barierelor mână-n mână împreună preșcolarii și școlarii
- Excursii culturale și activități recreative pentru copii neglijați abuzați și persoane cu deficiențe de handicap
- (informații detailate se găsesc in ziarul jubiliar de 10 ani)